Clas Vallin Arkitekter

Konst och arkitektur

Konst och arkitektur

Mötet mellan konst och arkitektur

Konst och arkitektur är nära besläktat och mötet däremellan kan vara oväntat och mer inspirerande än vad arkitektur ensamt kan bli.

Vi fick en förfrågan av Michael och Chatarina Nyqvist att rita en sommarstuga i Norrtälje skärgård. Under skissarbete diskuterade vi även olika konstformer, bland annat skulpturer och poesi. Ur dessa samtal föddes projektet Kärlek och Män.

Ett konstprojekt där vi presenterade åtta olika betraktelser om kärlek sett ur ett manligt perspektivet. Tillsammans med Janne Schaffer och Björn J:son Lindh skapade vi åtta skulpturer som presenterades tillsammans med tillhörande musikstycken och dikter.

Resultatet presenterades en varm sommardag på scen i en biograf på Blidö arrangerad av Barbara Hendricks. Äventyret fortsatte senare i en utställning i Los Angeles.

Dock glömde vi inte bort sommarstugan som både ritades och byggdes och så här sa Michael och Chatarina.

– Vårt hus skulle ersätta ett gammalt hus i en äldre skärgårdsmiljö. Vi sökte något funktionellt och vackert, ett hus för vila, värme och ro. Inte för stort, inte för iögonfallande. Vi fick ett förslag som överträffade alla våra förväntningar. En naturlig elegans som smälter in. Från varje rum kan man njuta av utsikten. Varje kvadratmeter är väl avvägd med geniala förvaringslösningar. Fantastiskt. säger Michael och Chatarina