Att bygga nytt

Tomten

Tomten är väldigt viktig när man bygger nytt. Vilka väderstreck, hur faller ljuset, är det utsatt för vind från något håll? Åt vilket håll finns det något fint att titta på och varifrån kan grannarna eller förbipasserande titta in. En annan viktig del av förberedelserna är att placera huset rätt på tomten. Om man kan från köket se merparten av trädgården, husets uppfart och huvudentrén har man hamnat rätt och det känns tryggt att vara i huset. Man kan se barnen på gräsmattan och man har också koll när gästerna kommer.

Planlösningen

Oavsett väderstreck är det viktigt att allrummet, köket och trädgården med sin terrass ses som en helhet. Om man integrerar dessa delar med varandra upplevs huset som mycket större, framförallt på sommarhalvåret. Sovrummen kan vara i mindre tillgängliga delar av huset och helst så att man planerar för att barnen blir större och kan vilja ha mer avskildhet. Om man kan kombinera detta ger man huset ett bättre andrahandsvärde då målgruppen för en ev försäljning blir större.

Budgeten

Det är viktigt att planera för ett kostnadseffektivt bygge. Om du har ett komplext hus går offerterna automatiskt upp.

Husets karaktär i stort sett kan vara personligt eller insmickrande efter tycke, det beror på hur man resonerar om husets framtid. Det är svårare att sälja ett rymdskepp än ett hus som är tidlöst.

Bild på Villa Adamo

Handplockat, välplanerat och en smula excentriskt

Vi fick förtroendet att rita och projektleda Amelia Adamos nya hus på Dalarö. Det har varit ett nära samarbete med Amelia där vi tillsammans har planerat ett hus för mappies*, barn och barnbarn.

Det blev ett ovanligt hus fullt av ovanliga lösningar och spännande detaljer. Ett hus som har planerats och uppförts med omtanke och omsorg och där inget har lämnats åt slumpen.

*Mappie = Mogen Attraktiv Pionjär Person
En benämning på den målgrupp som läser tidskriften M Magasin, där Amelia Adamo är chefredaktör.

Bild på Michael Nyqvists hus

Den personliga sommarstugan

Vi fick i uppdrag att återskapa en sommarstuga som var ett minne från barndomen. Den skulle ha en area av 100 kvm och ge plats för en familj på fyra personer, massor av goda vänner och även fungera som skrivarlya för en person som hade påbörjat sin första bok.

Det blev ett diskret hus målat i Falu svart med ett förhöjt väggliv för att ge plats åt extra sovloft och förvaring samt ett generöst kök med stor terrass utanför.

Författaren fick ett eget rum med havsutsikt.

Attefallshus och byggnation utan bygglovsplikt

Det är viktigt att en ny byggnad passar in i sitt sammanhang. Dels med respekt för det befintliga huset men också för att bevara och höja fastighetens marknadsvärde. Ett Attefallshus med särpräglad design gör sig bäst på en egen tomt, både för ögat och för eventuell framtida försäljning.

Gästhuset på bilden är en lillasyster till ett befintligt sommarhus.

Drömtomten i Nacka

Vi fick en förfrågan om att skapa ett hus på en klippa med en fantastisk utsikt mot söder.
Huset blev extremt anpassat för att ta in ljuset och att från de viktiga rummen få uppleva den oändlighet som breder ut vid tomtgränsen.

Vi passade naturligtvis på att göra en takterrass ovanpå det runda allrummet.

© CV Arkitekter AB - e-post: info@clasvallin.com - tel. 08-560 203 90 eller 070-491 81 04 - adress: Nyckelbyvägen 47, 178 90 Ekerö